Home Blog

Huijbergen gastheer van finalewedstrijd West-Brabantse Veldrit Competitie 2023

Renners rijden over de Tiestenduin

Huijbergen – Zondag 17 december zal de finale van de West Brabantse Veldrit Competitie in Huijbergen verreden worden. De organisatie valt onder de vlag van de WBVC in samenwerking met Stichting Wielercomité Huijbergen. Met een tussenpose van 2 jaar wordt de traditionele organisatie van cyclo cross wedstrijden in Huijbergen weer voortgezet.  Volgend jaar zal er op en rond de Tiestenduin in december 2024 een Internationale cyclo cross cat. C2 verreden worden. Waarbij het vernieuwde parcours uitgetest zal worden voor het NK veldrijden 2026.

Het NK zal plaatsvinden op 10 en 11 januari 2026.

De WBVC competitie bestaat uit 12 wedstrijden met de finale dit jaar in Huijbergen. De renners zijn verdeeld over 10 categorieën, waarvan de jongste renners de leeftijd hebben van 5 jaar. De competitie vormt een springplank naar de grotere crossen van de KNWU en de internationale wedstrijden. Renners als Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben in hun jeugd jaren deelgenomen aan deze wedstrijden. De organisatie verwacht ruim 260 renners deze dag. Een groot aandeel komt van onze Zuiderburen. De renners zullen een parcours rijden in de weilanden aan de Buurtweg met daarin de Tiestenduin opgenomen.

De renner die over de 12 wedstrijden het beste resultaat heeft neergezet mag zich winnaar noemen van de “Happy Dog” klassement. De wedstrijden vinden plaats aan de Buurtweg en de eerste categorie 5-6 jaar zal om 10:45 uur van start gaan. De laatste categorie 17+ zal om 15:25 uur van start gaan. Daarna zal rond de klok van 17.00 uur de prijsuitreiking van de klassementen in MFC de Kloek plaatsvinden.

Huijbergse avond 2024 staat weer op de rol

Huijbergen – De “HUIJBERGSE AVOND” zal op vrijdag 19  januari 2024 voor de 17de  maal georganiseerd worden in MFC De Kloek. De succesformule van de Huijbergse avond is de gezellige kwis avond met een diversiteit aan deelnemende verenigingen/groepen van jong en oud.

Daarnaast zal op zondag 7 januari 2024  zal de populaire ATB toertocht Huijbergen gereden worden met start/finish MFC De Kloek vanaf 8.30 uur. Deze toertocht heeft een  afstand hebben van 25 km en een van 45 km. Vorig jaar kwamen op deze tocht ruim 1250 deelnemers af. Voor de regio was dit zeer uitzonderlijk. Dit bewijst hoe populair de toertocht is.

Begonnen als een extra aanvulling in de VIP tent

De Huijbergse avond is begonnen als een extra aanvulling in de VIP tent tijdens de organisatie van een Internationale Cyclo Cross is nu uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar jong en oud een volle zaal trekt. De “Huijbergse avond” is dan ook niet meer weg te denken. Tijdens deze avond zal de kennis over het afgelopen jaar van Huijbergen in de vorm van een quizavond getest worden. Laatste keer  waren er meer dan 20 verschillen groepen aanwezig. Iedere jaar wordt het steeds populairder. Onze plaatsgenoot Toine van Agtmaal is weer bereid gevonden om een de vragen samen te stellen. Ze lijken makkelijk, maar vaak is het van “oh ja”. Deelname staat open voor jong en oud. Ieder jaar is het weer een verrassing wie de wisselbeker overhandigd krijgt. Wie wordt de volgende winnaar van de vel begeerde wisselbeker “Huijbergse avond”.  Vorige editie werd de beker voor de 2 maal achtereen gewonnen door “De vrolijke meppers”.

De presentatie van deze avond is in handen van de een mens populaire Huijbergse quizmaster Gerald de Waal. Deelname staat vrij voor verenigingen, bedrijven en buurt bewoners. Hulplijnen op de avond zijn uitgesloten op straffe van diskwalificatie.  Opgave kan middels bijgevoegd formulier. Voor deelname betaalt men slechts € 5,–. Naast de wisselbeker zijn er geldprijzen te verdienen voor de 1ste 3 plaatsen.

KOMT ALLEN NAAR DE OERGEZELLIGE “HUIJBERGSE AVOND”

Het opgave formulier (klik op de link om te downloaden) dient uiterlijk 17 januari 2024 ingeleverd te worden bij het secretariaat van het Wielercomité of per mail naar: info@wchuijbergen.nl

Vernieuwde parcours NK veldrijden 2026 onderdeel van ATB toertocht

Huijbergen – De ATB toertocht Huijbergen is een begrip in Zuidwest Nederland en België. Van heine en ver komen de deelnemers naar Huijbergen. Laatste keer waren er meer dan 1250 deelnemers naar Huijbergen afgereisd. De toertocht zal plaatsvinden: 7 januari 2024. Een mooie gelegenheid om het nieuwe jaar sportief te laten beginnen. Op deze dag krijgt wederom iedereen de gelegenheid om over het unieke gedeelte van het vernieuwde parcours van NK 2026 te rijden. Een ieder  kan deelnemen aan de toertocht bestaat uit een afwisseling van los zand, pittige beklimmingen en uitdagende single-tracks. De deelnemers komen over paden komt waar men nog nooit geweest is, terwijl ze toch in de “achtertuin” liggen. Ongeveer 90% is onverhard. Vanwege de vaste MTB routes in Huijbergen en Ossendrecht zullen deze nagenoeg niet worden aangedaan. 

Vernieuwde parcours NK veldrijden 2026 zal worden aangedaan

De deelname aan de recentere  gereden toertochten waren minder goed bezocht. Maar de organisatie van de ATB toertocht Huijbergen hoopt met de unieke paden en de single tracks op de Tiestenduin en de Nootjesberg een uitdagende ronde uit gezet te hebben.

De tocht vertrek vanuit MFC “De Kloek” Prior Borrekensstraat te Huijbergen. Er is gekozen voor de afstanden 25 km en 45 km. De deelnemers rijden eerst over een klein deel op een stukje Belgische grondgebied en daarna zal de Tiestenduin aangedaan worden. Hierna zal een tussenstop ingericht zijn waar men koude of warme drank en een versnapering kan krijgen.  Vervolgens wordt er richting de Nootjesberg en de Walse duinen gereden. Parcours voert 90% door de bossen en velden. Inschrijven kan vanaf 8.30 tot en met 11.00 uur. De kosten bedragen  € 5,–. Deze tocht is voor iedereen toegankelijk of men nu wel of niet goed is in het mountainbiken. Dit alles komt tot stand met medewerking van : Gemeente Woensdrecht, Evides Watermaatschappij, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, privé eigenaren, Agentschap Natuur & bos, Grenspark Kalmthoutse Heide, MFC De Kloek en de vele vrijwilligers.

Evenals de voorgaande edities zal er  een bewaakte fietsenstalling ingericht worden waar men bij aankomst de mountainbike kan stallen. Er is gelegenheid om te douchen en  er zullen  ook fietsspuitplaatsen aanwezig zijn om de fietsen schoon te spuiten. Tevens zijn de mensen van de EHBO aanwezig.

Wielercomité Huijbergen zet Jan Maas in het zonnetje na het uitrijden van zijn eerste Vuelta

Huijbergen – Vrijdagavond heeft Wielercomité Huijbergen de 27-jarige Huijbergenaar Jan Maas in het zonnetje gezet voor zijn prestaties in de Vuelta. Maas wist met een longinfectie én gebroken rib de finish van de Ronde van Spanje in Madrid te halen. Maas dacht dat hij deze vrijdagavond met zijn gezin uit eten ging maar werd verrast door ruim 60 bekenden en dierbaren op het molenerf van Molen Johanna aan de Bergsestraat.

,,Ik heb limieten ontdekt waarvan ik niet wist dat mijn lichaam het in zich had.”

Nadat Maas onder een luid applaus door de een erehaag van het aanwezige publiek naar voren werd gehaald door wielerspeaker Dylan Boomaars  werd hij ruim een uur lang onderworpen aan een vragenvuur over zijn belevenissen in zijn eerste grote ronde. Hoogte en dieptepunten kwamen uitgebreid aan bod. Ook Jan Janssen, in 1967 de eerste winnaar van de Ronde van Spanje, was aanwezig als verrassing om zijn naamgenoot een woordje toe te spreken. Wethouder van de gemeente Woensdrecht Jeffrey van Agtmaal sprak hem namens het gemeentebestuur toe.

Jeroen van Wezel van het Wielercomité Huijbergen speelde al langer met de gedachte om Maas in het zonnetje te zetten. “We willen als wielercomité meer dan enkel koersen organiseren. Binnen Huijbergen willen we de wielersport zo veel mogelijk promoten. Ook het huldigen van lokale helden hoort hierbij”. Toen van Wezel  afgelopen week berichtjes kreeg van mensen met dezelfde gedachten heeft hij zijn netwerk ingezet om deze gezellige avond te organiseren.

Vanuit het wielercomité heeft Maas een mooie oorkonde ontvangen zodat hij nog lang kan terugdenken aan zijn prestaties in zijn eerste grote ronde. 

Maandag vertrekt Maas alweer richting Italië voor zijn volgende wedstrijd.

Rabo ClubSupport actie 2023; stem op Wielercomité Huijbergen

Huijbergen – veste wielerliefhebbers, als je lid bent van de Rabobank dan heb je een stemcode ontvangen waarmee je kunt stemmen op drie van je favoriete clubs of verenigingen. Natuurlijk doet ook Wielercomité Huijbergen mee aan deze mooie actie van de Rabobank.

Niet alleen op TV, maar ook voor de deur!

Vind je het leuk en belangrijk dat er niet alleen op TV koers te zien is, maar ook live in je eigen dorp? Stem dan op Wielercomité Huijbergen. Alvast ontzettend bedankt namens ons en de renners!

Stemmen kan via de app en website van de Rabobank, je kunt ons vinden onder “Wielercomite Huijbergen”.

Huijbergse Jan Maas (27) aan de start van de Vuelta

Huijbergen – De 27-jarige Jan Maas, afkomstig uit Huijbergen, staat vandaag in Barcelona aan de start van de Vuelta. De Vuelta is de eerste grote ronde voor Maas. Maas rijdt voor de Australische wielerploeg Jayco Alula. In totaal staan in Spanje vandaag elf Nederlanders aan de start in de Ronde van Spanje.

Met de auto naar Spanje

Een handvol weken bracht Maas dit jaar maar door bij zijn ouders in Huijbergen, zo gaf hij eerder dit jaar in een interview aan. Sinds mei 2023 woont Maas in het Spaanse Jalon, honderd kilometer onder Valencia, een stap die veel profrenners maken. Met de fiets achterin de auto reed Maas zichzelf eind mei naar zijn verblijf in Spanje.

Een oude foto van Jan Maas met zijn vader tijdens de opbouw van een cyclocross

Eerder dit jaar ging Jan Maas al van start in onder andere Milaan – San Remo, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Clásica San Sebastián en het WK op de weg. Maas is geen kopman in de Ronde van Spanje voor zijn ploeg,  kopman bij JaycoAlula is de Ierse klimmer Eddie Dunbar. 

Ronde van Putte voor Remco Schouten, Tom Vermeer pakt de winst in het Brabantse Wal Wielerevents klassement

Putte – Tom Vermeer heeft zondagmiddag in het zonnige Putte de eindoverwinning gepakt in het Brabantse Wal Wielerevents Klassement 2023. De winst in de Ronde van Putte was voor Remco Schouten gevolgd door Engelse Harry Tanfield en Jens van den Dool. Bij de nieuwelingen ging de winst naar Dennis Polfliet. In de damescategorie ging de overwinning naar Noor Dekker. De Ronde van Putte was de afsluitende koers in het Brabantse Wal Wielerevents Klassement 2023.

De meet voor de Ronde van Putte lag aan de Koppelstraat ter hoogte van de kantine van VV Grenswachters. Om 13:15 uur was het de beurt aan de nieuwelingen voor hun wedstrijd over 22 rondes op het parcours van 1800 meter. Een minuut later startte de damescategorie voor hun wedstrijd van 34 rondes. Bij zowel de nieuwelingen als de dames wisten de winnaars al snel weg te komen. De Middelburgse Noor Dekker, winnaar bij de dames, wist zelfs het complete peloton op een ronde te zetten. Een tweede plaats ging naar Elisa Serné voor  Larissa Hartog. In de categorie van de nieuwelingen ging de overwinning naar Dennis Polfliet uit Yerseke voor Rinz van der Staal en Michiel Fuite.

Om 15:00 uur gaf, Rainier Schuurbiers, wethouder sport van de Gemeente Woensdrecht het startschot voor de wedstrijd over 80km. Aan de start stonden enkele internationale deelnemers. Al snel wist een kopgroep van negen man los te komen. Deze kopgroep wist tot het einde weg te blijven. De hele koers werd er erg hard gereden. Met nog twee ronde wedstrijd te gaan probeerde twee buitenlandse deelnemers een demarrage los te komen uit de groep van negen. In de laatste ronde is het duo toch teruggepakt door de rest van de kopgroep.

Jens van den Dool wint een zonnige Ronde van Hoogerheide, Tom Vermeer blijft aan de leiding in het Brabantse Wal Wielerevents klassement

Hoogerheide – Een zonnige eerste pinksterdag was het toneel van de Ronde van Hoogerheide. Het warme weer, de behoorlijk aanwezige wind en het parcours waarbij de Scheldeweg twee keer moest worden bedwongen maakte het een mooie wedstrijddag. Jens van den Dool wist bij de Elite-beloften als eerste op het podium te eindigen voor Jasper Haest en Witten Anthonis. Naast de Ronde van Hoogerheide werden ook de regio kampioenschappen gereden voor de Elite en Beloften.

Om 12:00 uur was het de beurt aan de Nieuwelingen voor hun wedstrijd over 40km. Na 15 rondes kwam hier Karsten Doorn als eerste over de streep voor Sander Tullemans en Cyriel Hooghwerff. Om 13:15 uur stond een klein peloton van Junioren en Amateurs aan het vertrek. Hier wist Thomas Verdonck met een ruime voorsprong te winnen voor Tom Jansen en Mischa Beks.

Regio kampioenschappen zuid

Wethouder sport Ranier Schuurbiers gaf om 15:00 uur het startschot voor een wedstrijd over 80km voor de Elite en Beloften. In de eerste ronde wisten al direct twee renners los te komen maar zei werden al snel door het peloton teruggepakt.

Met nog 24 rondes te gaan wisten Jens van den Dool en Witten Anthonis los te komen van het peloton, hun voorsprong liep al snel op naar 20 seconden. Uiteindelijk wist dit duo een flink gedeelte van het deelnemersveld de dubbelen. Achter het duo aan de leiding ontstond een achtervolgende groep van 15 man. Met nog twee rondes te gaan wist Tom Vermeer los te komen uit het peloton in een poging om mee te sprinten naar een podiumplaats. Uiteindelijk wist hij op een vierde plaats te eindigen achter Witten Anthonis, Jasper Haest en winnaar Jens van den Dool.

Afsluitende koers in Putte

Volgende week zondag zal in Putte de afsluitende wedstrijd in het Brabantse Wal Wielerevents Klassment 2023 gereden. Op dit moment staat Tom Vermeer hier nog steeds aan de leiding. Hij zal volgende week ook starten in Putte.

Elite-beloften strijden om Districtstitel Zuid Nederland tijdens Ronde van Hoogerheide

Hoogerheide – Zondag 28 mei krijgt de Brabantse Wal Wielerevents zijn vervolg en zal de 4de wedstrijddag verreden worden in Hoogerheide. Met winnaars bij de elite beloften Jochem Kerckhaert ( Woensdrecht), Tom Vermeer (Huijbergen) en Casper van der Woude (Ossendrecht) hebben de renners al mooie wedstrijden laten zien. In Woensdrecht en Huijbergen was de belangstelling zeer groot en blijkt er de behoefte aan “rondje rond de kerk” groot te zijn. Zeker omdat er steeds meer criteriums regionaal en nationaal wegvallen omdat men het organisatorisch niet rond krijgt.

Veel waardering voor organisatie

De organisatie “Vrienden van de Koers” krijgt dan ook veel waardering van de renners, KNWU en de gemeente Woensdrecht. Hiermee wordt de naam “Wielergemeente” op de kaart gezet. Enkele weken geleden vond de eerste Topcompetitie wedstrijd Fokker Slag om Woensdrecht plaats. Dit bleek een schot in de roos en was een groot succes. Alle topploegen van de elite-beloften stonden aan het vertrek, zoals Jumbo Visma Development, TDT Unibet,  Beat Cycling team, Volker Wessels Cycling team, Allinq, Metec-Solarwatt en Abloc. De “Slag” werd gewonnen in een massasprint door Martijn Budding van de ploeg van Tour de Tietema Unibet voor Martijn Pluto (Abloc) en Gil DáïHeygere ( Beat Cycling Team).

In Hoogerheide zal er gestreden worden om de “Grote Prijs LAWI Sportwear” en het eerste startschot zal vallen om 12:00 uur voor de nieuwelingen over een afstand van 40 km. Zij rijden het parcours in een acht vorm met 2 beklimmingen op de Scheldeweg. De ronde is zeer selectief en heeft een lengte van 2800 meter. Start/finish zal in de Raadhuisstraat nabij café Boulevard zijn. Om 13:15 uur is het beurt aan de junioren/amateurs zij rijden een afstand van 60 km. 

De elite-beloften rijden naast hun eigen wedstrijd voor het eindklassement Somers Planontwikkeling/Happy Dog  ook voor de district titel Zuid Nederland. Hiermee kunnen zij extra punten verdienen om deel te nemen aan het Nederlands Kampioen in het Limburgse Sittard. Zij worden om 15.00 uur weggeschoten door wethouder sport Rainier Schuurbiers.

Koninklijke onderscheiding voor Jeroen van Wezel

Hoogerheide Zaterdagmiddag 20 mei heeft de heer Jeroen van Wezel uit Huijbergen een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor met name de wielersport. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Jeroen van Wezel (58) uit Huijbergen is al ruim 30 jaar vrijwillig actief binnen de wielersport. De sportieve activiteiten die hij organiseert zijn voor zeer diverse doelgroepen: Van jong tot oud, van recreatieve fietser tot aan professionele wielrenners. Het betreft lokale, nationale en internationale evenementen die hij mede organiseert. Enkele voorbeelden zijn: diverse wielerrondes van Huijbergen voor nieuwelingen, junioren en elites/beloften, 5 keer het Nederlands kampioenschap veldrijden, 2 keer het Europees kampioenschap veldrijden met elite rijders en 5 keer de Internationale Cyclo Cross. Ook tijdens de coronapandemie werden er onder de vlag ‘Woensdrecht wielerzomer’ in ieder dorp wedstrijden gereden met inachtneming van de toen geldende maatregelen.

Er is ook altijd nog plaats voor nieuwe evenementen, zo was onlangs het debuut van de wielerwedstrijd ‘Fokker Slag om Woensdrecht’. Niet alleen de sporters hebben baat bij zijn tomeloze inzet, maar ook een hele grote groep wielerliefhebbers die deze regio rijk is en als toeschouwer naar deze evenementen komen. Vanuit zijn functie bij het Wielercomité Huijbergen is hij ook vaak vrijwilliger bij allerlei andere zaken zoals de Huijbergse Quizavond of het Brabantse Wal Festival.

Sinds 2018 zit de heer Van Wezel bovendien bij het buurtpreventieteam in Huijbergen. Zij zorgen met het lopen van rondes door het dorp voor een stuk extra sociale veiligheid.

Jubileum Stichting Wielercomité Huijbergen

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding werd door burgemeester Adriaansen gedaan en vond plaats in het kader van het 70 jarig jubileum van Stichting Wielercomité Huijbergen, waar de heer Van Wezel secretaris en penningmeester van is.