Huijbergen keert na vier jaar terug in het veld met gloednieuw parkoers rond Tiestenduin

‘Het zal weer zwaar genoeg zijn’

HUIJBERGEN – Begin 2026 is Huijbergen voor de zesde keer deze eeuw de plek waar gestreden wordt om nationale veldrittitels. Een record! Voor het eerst keer maakt de legendarische Nootjesberg dan echter geen deel uit van het parkoers. Daardoor krijgt het Tiestenduin een nog prominentere rol in de vernieuwde omloop. Alle reden om op 19 januari 2025 uit te pakken met een testevent voor crossers én organisatie.

Een grote veldrit in Huijbergen zonder de Nootjesberg. Dat voelt in eerste instantie als een Amstel Gold Race zonder Cauberg. In het grensdorp wordt er echter allerminst een drama van gemaakt. ,,Het is jammer, maar er komt iets heel moois voor terug in de plek”, gniffelt parkoersbouwer Jan Maas. ,,Want de renners moeten nu ook de achterkant van het Tiestenduin beklimmen. Het zal weer zwaar genoeg zijn.”

Dat zal iedere deelnemer en liefhebber van de cross begrijpen. Want aan de voorkant blijft het losse zand van het befaamde duin vermoedelijk de grootste kuitenbijter voor wie met ambities naar het NK trekt.  

Secretaris en ‘man van het eerste uur’ Jeroen van Wezel is dan ook op de eerste plaats trots dat de veldrit van Huijbergen na vier jaar weer terug keert op de crosskalender. ,,Van hieruit proberen we vooral weer zoveel mogelijk kampioenschappen naar ons toe te halen. We denken daarbij ook aan het EK, dat we in 2006 en 2015 al eens in huis hadden.”

Om die ambities te verwezenlijken, heeft Huijbergen één grote troef in handen: het parkoers. Ook de cross gekke Belgen scharen het onder de mooiste omlopen die er zijn in veldritland. Daar staat tegenover dat het niet meevalt om financieel de strijd met onze zuiderburen aan te gaan op de overvolle internationale kalender. ,,Voor dit jaar kregen we plek in het najaar toegewezen. Voor ons was dit te kort dag om de sponsoring financieel rond te krijgen.”

Daarom hebben ze in Huijbergen besloten om op 19 januari terug te komen met een nationale cross als testevent voor het NK van het jaar erop. ,,Dan kan iedereen alvast kennismaken met het nieuwe parkoers”, weet Maas. ,,Voor ons het een mooie gelegenheid om te kijken of alles ook klopt zoals we het hebben bedacht.”

Het wegvallen van de in privé handen zijnde Nootjesberg (‘We kunnen daar niet meer terecht’) maakte dat men in Huijbergen op zoek moest naar een nieuw ‘rondje’. Het is een uitdaging met een uitkomst waar Van Wezel en Maas erg blij mee zijn.  Niet alleen wordt nu ook de bosrijke en heuvelachtige achterkant van het Tiestenduin opgenomen in het parkoers. Aan de overkant van het beeldbepalende duin wordt het weilandgedeelte verder uitgebouwd. 

Daardoor komt ook de finishlijn voor het eerst sinds vele jaren op een andere plek te liggen. Wel nog altijd op de Weg naar Wouw. ,,Maar nu precies op de kruising met de weg waaraan het duin ligt.” Even verderop gaat het dan linksaf ter hoogte van de oude finishlijn het glooiende bos van het Tiestenduin in.

Een andere nieuwe blikvanger is een grote brug die nodig is om vanaf het duinzand in het weiland van loonbedrijf Nelen te komen.

De zaterdag voorafgaand aan de nationale cross kan jeugd en iedere wielerliefhebber kennis maken met het NK parcours en zullen er wedstrijden in een ludieke vorm georganiseerd worden. Zo zal de eerste “Woensdrechts open Kampioenschap veldrijden” georganiseerd worden in verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast zal er een bedrijven competitie plaatsen vinden waarin zij in wedstrijdvorm hun krachten met elkaar meten. De organisatie hiervan is in handen van “de Vrienden van de Cyclo Cross Huijbergen”. Zij zullen door hun netwerken aan te boren, het veldrijden in Huijbergen toekomst te geven.

Het parkoers is alvast goedgekeurd voor het NK in 2026. Er is nog een reden waarom Van Wezel verguld is met de terugkeer van de titelstrijd. ,,Met zes NK’s zetten we een nieuw record voor wat de locatie betreft.” Nu deelt Huijbergen die eer nog met Gieten en Sint Michielsgestel.