Parcoursbouwers de wei in voor NK veldrijden in Huijbergen

In Huijbergen is woensdag begonnen met de opbouw van de materiaalpost voor het NK veldrijden, onder leiding van parcoursbouwer Jan Maas (oranje jack). Junior Joeri van Mook uit Oosterhout (16) kwam alvast een kijkje nemen. © Peter De Brie

FOTO’SHUIJBERGEN – Vrijwilligers van Wielercomité Huijbergen mochten woensdag letterlijk de wei in om te beginnen met de opbouw van het parcours voor het NK veldrijden van zaterdag en zondag.

De bus met de aanhanger vol dranghekken voor de pitstraat van het NK veldrijden in Huijbergen, met Stan Jansen aan het stuur, moet even worden geduwd omdat de wielen doorslippen op het natte gras. © Peter de Brie

,,Help eens duwen”, roept Stan Jansen vanuit zijn bus. Door de zware aanhanger vol dranghekken voor de pitstraat die in wei van boer Rudi Nelen verrijst, slippen de wielen door op het natte gras. Parcoursbouwer Jan Maas en vrijwilligercoördinator Raymond Hugens zetten zich schrap met enkele collega’s. De bus komt op gang, het werk aan de materiaalpost kan verder.

In de wei aan de voet van de gevreesde Tiestenduin verrijst een VIP- en publiekstent van 15 bij 70 meter. © Peter de Brie

Aan de voet van de Tiestenduin zet een ingehuurde firma de VIP- en publiekstent van 15 bij 70 meter op. ,,Dat wordt 2 in 1″, vertelt Maas. ,,Ik  hoop zondag op 10.000 bezoekers.” Dan gaan Marianne Vos en Mathieu van der Poel voor goud. Vorig jaar stuurde hij de coureurs twee keer de gevreesde zandhelling op. ,,Nu gaan ze hem één keer op en af. Zo heeft het publiek meer ruimte. Dat wordt een machtig zicht.”

De junioren Erben van Meer (17) uit Nispen (links) en Joeri van Mook (16) uit Oosterhout komen alvast een kijkje nemen bij het NK-parcours. © Peter de Brie

Op de Nootjesberg heeft Maas een tweetrapsklim in de route gesleuteld. Om weer bij de pitstraat te komen, moet de Weg naar Wouw worden overgestoken. ,,We gooien de sloten op enkele plekken dicht.” Donderdag en vrijdag worden de al geslagen parcourspalen aangekleed met skinetten, linten en reclame. ,,Vrijdag 13.00 uur moet alles klaar zijn voor de officiële verkenning”, weet Maas.

Hugens kan zowel zaterdag als zondag rekenen op 125 vrijwilligers, grotendeels uit Huijbergen zelf. ,,Inclusief EHBO, maar ook met hulp van ODIO en Roparunteams als de L’Oslopers, Team NNN en 14 in ’t Uur om de parkings en de veertien oversteken te bemensen.”

Druk programma NK veldrijden in Huijbergen

HUIJBERGEN – Het NK veldrijden in Huijbergen vergt niet alleen het uitstippelen van een mooi parcours, maar ook van een omleidingsroute voor doorgaand verkeer. De Weg naar Wouw gaat tijdelijk dicht.
Behalve duizenden toeschouwers (de toegang is gratis), komen er zaterdag circa 355 en zondag zo’n 200 coureurs met aanhang naar het dorp. Om het NK zelf, maar ook het opbouwen en afbreken van het parcours in goede banen te leiden, is de Weg naar Wouw bij Huijbergen van vrijdag 9.00 uur tot maandag 17.00 uur afgesloten.
Doorgaand verkeer vanuit Bergen op Zoom en Wouwse Plantage dat naar Hoogerheide moet, wordt omgeleid via de Bredestraat, Schoeliebergseweg en Hollandseweg. Verkeer vanuit Hoogerheide wordt via de Hollandseweg, Moerkantsebaan en Bredestraat gestuurd.
Programma NK
Vrijdag
13.00-15.00 uur: officiële training
Zaterdag
11.00 uur: nieuwelingen-meisjes
12.00 uur: nieuwelingen
13.00 uur: Masters 50+
14.00 uur: Masters 40+
15.00 uur: amateurs/sportklasse
Zondag
11.00 uur: beloften-vrouwen & junior-dames
12.15 uur: junioren
13.30 uur: elite-vrouwen
15.00 uur: elite-heren & beloften
Informatie
(o.a. over bereikbaarheid en parkeren): www.nkveldrijden2019.nl.