Mario De Clercq: “NK wordt moeilijke klus voor Betsema”

Volgens drievoudig wereldkampioen Mario De Clercq, momenteel sportief coördinator bij Marlux-Bingoal, wordt het een aartsmoeilijke klus voor seizoensrevelatie Denise Betsema om de Nederlandse titel binnen te rijven. “Vos en Brand zijn de topfavorietes”, vertelt De Clercq aan WielerFlits.

Denise Betsema is ongetwijfeld de revelatie van het seizoen in het damesveldrijden. De Texelse wordt her en der dan ook genoemd als belangrijke outsider op de Nederlandse titel, volgend weekend in Huijbergen. Maar Mario De Clercq, notabene sportief coördinator van Betsema’s team, gaat niet akkoord.

“Dat NK bij de dames is eigenlijk een WK, maar dan zonder Sanne Cant”, vertelt De Clercq. “De kwaliteit van het deelnemersveld is bijzonder groot. En dan schat ik zowel Marianne Vos als Lucinda Brand nog een stukje hoger is.” De Clercq ziet twee redenen om zijn stelling te motiveren.

Gebrek aan ervaring
“Enerzijds hebben Lucinda en Marianne zoveel meer ervaring in belangrijke wedstrijden. Een zeer belangrijke factor op een nationaal kampioenschap. Daarnaast gaf Denise de voorbije weken toch wel wat tekenen dat ze net dat tikkeltje minder in vorm is. Ook niet onlogisch, want door de enorme progressie die ze dit seizoen heeft gemaakt, stond ze veel in de belangstelling en onderschat dat niet. Dat brengt ongetwijfeld wat extra vermoeidheid met zich mee. Het enige voordeel voor haar is dat het NK een zandcross wordt. Maar ik vrees dat dat niet zal volstaan.”

De Clercq vindt trouwens dat het wereldkampioenschap voor Betsema een minder moeilijke wedstrijd wordt dan het Nederlands kampioenschap. “Op een NK is het ieder voor zich. Op het WK staat een bijzonder sterk Nederlands blok aan de start. Daar kan Denise misschien wel haar voordeel uit halen. En tegen begin februari zal ze ongetwijfeld ook weer wat dichter bij haar topvorm aanleunen.”