ATB-tocht met ‘lastige bulten’

Voor de wielertoeristen was het gisteren genieten tijdens de ATB-toertocht in Huijbergen. 1300 wielrenners gingen op pad voor een tocht door de Huijbergse bossen.
WIL DE JONG
Het organiserend Wielercomité Huijbergen (WCH) had in de routes van 30 en 50 kilometer ook het parkoers opgenomen waar komend weekend het NK veldrijden wordt gehouden met als scherprechter de Nootjesberg en de Tiesteduin. De 67-jarige Wim Soeters uit Woensdrecht is een van de deelnemers. ,,Dat zijn bulten waar je niet tegenop fietst of loopt, maar waar je naar boven moet kruipen”, verzucht hij.

De 73-jarige Anton van der Wijst uit Hoogerheide is ook altijd van de partij bij de Huijbergse ATB- tocht. ,,Ik sla Huijbergen nooit over”, zegt hij als hij na de tocht weert terug aankomt bij De Kloek in Huijbergen waar de start en finish is.

Nieuw dit jaar bij de finish is de bewaakte fietsenstalling. Jeroen van Wezel zegt dat er de laatste jaren bij de ATB-tochten in de regio elke keer weer fietsen worden gestolen. ,,Wij zijn de eerste die bij een ATB-tocht een bewaakte fietsenstalling hebben.” En dat wordt gewaardeerd door de deelnemers die na een ploetertocht door het bos nu op hun gemak even uit kunnen blazen in De Kloek waar ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun dure fiets.

In De Kloek hangt de geur van erwtensoep. Het barpersoneel heeft de handen vol om iedereen van een natje en een droogje te voorzien. ,,Zo knijterdruk heb ik het nog nooit meegemaakt”, roept Monika Mielke, bedrijfsleidster van de Kloek, van achter de bar.

Intussen krijgt Van wezel volop complimentjes over de tocht. Huijbergenaar Ronald Kraan crost met grote regelmaat door de Huijbergse bossen. ,,Ik dacht dat ik alle paadjes wel kende, maar jullie weten toch elk jaar weer nieuwe paden te vinden”, zegt hij tegen Van Wezel.

Aan de tocht nam ook een bekend gezicht deel en dat was Lucinda Brand, de huidige Nederlands kampioene veldrijden bij de vrouwen. Volgend weekend gaat ze in Huijbergen haar titel verdedigen. ,,Een loeizwaar parkoers met lastige klimmetjes”, is haar conclusie. Van Wezel verwijst naar de parkoerbouwers Jan Maas en Peter Huijskens die het parkoers hebben uitgezet.