Voor de vijfde keer alweer wordt volgend weekeinde het NK veldrijden gehouden in Huijbergen. ,,Het parcours is ons wapen.”
Ad Pertijs 05-01-19, 12:07
In de week voor zaterdag 11 januari 2003 zagen voorzitter Peer Maas en secretaris Jeroen van Wezel grote trucks vol keukenapparatuur het dorp binnenrijden. ,,We vroegen ons af voor welk evenement dat was”, zo haalt Van Wezel geamuseerd een van de mooiste herinneringen aan het eerste NK in Huijbergen op. ,,Bleek dat het voor ons was.”
Nieuw avontuur
Voor de mannen die in 2001 voor het eerst internationaal waren gegaan met hun cross (winnaar wereldkampioen Erwin Vervecken) bleek het organiseren van een NK een compleet nieuw avontuur te zijn. ,,De mensen die ons toen adviseerden, vonden dat in ieder geval de VIP goed moest zijn. Nou, dat was ie ook. Tot we de rekening kregen.”
Nu kan hij er smakelijk om lachen. Toen niet. ,,Na dat eerste NK wilden we dolgraag nog een keer een kampioenschap organiseren. Maar dan wel op onze manier.”
Die kans kwam er drie jaar later. Met boerenkool op het menu voor de gasten en de Nootjesberg en Tiestenduin als hoofdgerecht voor de renners vond Huijbergen hét recept dat de crosswereld dertien jaar later nog altijd verlekkerd naar de Zuidwesthoek doet afzakken. Van Wezel noemt het ‘ons eigen dna.’
Fratsen
Met een parkoers zoals dat er ligt in Huijbergen, hoef je geen rare fratsen uit te halen om de fans aan tafel te krijgen. In 2003 werd alleen nog de Nootjesberg beklommen. Richard Groenendaal won. Bij de vrouwen vond aanstaande wereldkampioene Daphny van den Brand in Huijbergen haar ideale speeltuin. De vijftienjarige Marianne Vos klom als derde mee op het podium.
Drie jaar later vormde ook het Tiestenduin een onderdeel van de omloop. Deze zandhelling is inmiddels uitgegroeid tot hét beeldmerk van de cross in Huijbergen. Gerben de Knegt wist er dat jaar wel raad mee. Daphny van den Brand won weer bij de vrouwen en dit keer finishte Vos als tweede. Een maand later pakte ze in Zeddam haar eerste wereldtitel. Lars Boom werd als vanzelfsprekend kampioen bij de beloften.
Sprookjesbos
Weer drie jaar later werd de crosswereld wakker in een schitterend wit sprookjesbos. Met Daphny van den Brand andermaal als het winterkoninginnetje. Marianne Vos finishte als vijfde. Ze had nog veel last van een botsing met een dwars over het had geplaatste steigerpijp tijdens de verkenning van het WK parkoers in Hoogerheide. Die stang waren ze vergeten weg te halen. Op het WK zelf pakte Vos wel weer gewoon de titel.
In 2012 wist Marianne Vos dan eindelijk Van den Brand te kloppen op een NK in Huijbergen. Bij de mannen pakte Boom op de Nootjesberg zijn (voorlopig?) laatste nationale titel in het veld. Lars van der Haar klopte toen bij de beloften al nadrukkelijk aan de poort. En ene Mathieu van der Poel ging er bij de junioren met de titel vandoor.
Traditie
Terugkijkend zegt Van Wezel dat in 2003 de basis is gelegd voor een traditie, die wat hem betreft nog jaren voortgezet wordt. ,,Het parkoers is ons wapen, maar inmiddels zijn we ook qua organisatie ijzersterk. Bij de KNWU krijgen we te horen dat ze iedere keer weer blij zijn met het belletje dat we ons kandidaat stellen. Al zijn er de laatste jaren meer kapers op de kust gekomen. Zo rond 2009 waren ze al blij dat iemand het NK wilde organiseren.”
De internationale cross in Huijbergen lijkt inmiddels een zachte dood te zijn gestorven. Tom Meeusen was in 2011 de laatste prof die zegevierde in een gewone veldrit over de Nootjesberg. In 2006 (najaar) en 2015 had het dorp wel ook het EK in huis.
Kampioenschappen als NK en EK lijken voor Huijbergen in sportief opzicht het hoogst haalbare. ,,Een gewone internationale cross is voor ons te duur. Daarbij komt dat we voor een kampioenschap gemakkelijker sponsors vinden”, aldus Van Wezel.
Superster
Volgend weekeinde is het weer zo ver. Een NK dit keer met superstar Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen staat er een soort WK op het programma, met deelneemsters als Marianne Vos, Lucinda Brand, Denise Betsema, Annemarie Worst, Maud Kaptheijns en Sophie de Boer. ,,Ik verwacht daarom ook de nodige toeschouwers uit België. De entree is sowieso gratis.”