NK cross met ‘Poeleke’ als trekpleister

 

Met een vernieuwd parcours, gratis entree en Mathieu van der Poel als topfavoriet hoopt de organisatie van het NK veldrijden in Huijbergen 12 en 13 januari op een massa volk.

PETER DE BRIE:

Crosswonder Van der Poel is al op het NK-parcours komen trainen, weet Jeroen van Wezel van Wielercomité Huijbergen. ,,Het leuke van Mathieu is dat ie dan gewoon stopt om met jonge gasten op de foto te gaan. We denken dat er ook Vlaamse veldritfans uit de grensstreek vanwege hem niet naar het BK, maar naar het NK komen.”

De gratis entree is een bewuste keuze. ,,In 2012 moest er nog betaald worden, nu houden we het laagdrempelig. Mooi toch dat je Mathieu van dichtbij aan het werk kunt zien. Veldrijden is een volkssport.”

Wel fijn als die liefhebbers lekker gaan consumeren. ,,Want de horeca-omzet vormt met de vip-zone en de sponsoring ons budget.” Dat krijgen ze zonder ‘inkom’ wel rond. ,,We hoeven ook geen kassaposten te plaatsen en te bemensen.”

Met gepaste trots meldt Van Wezel dat dit al het vijfde NK in Huijbergen wordt. ,,Zo worden we gedeeld koploper met Sint-Michielsgestel.” Eerder wonnen Richard Groenendaal (2003), Gerben de Knegt (2006) en Lars Boom (2009, 2012) hier. Van der Poel kan er zijn vijfde elite-titel op rij pakken.

Dat moet dan op een aangepast parcours. In het zware zand van de Tiestenduin hoeft geen drie maar ‘slechts’ twee keer naar boven geworsteld te worden. Van Wezel: ,,We hebben geluisterd naar de renners.” Die krijgen op de Nootjesberg wel een lastige nieuwe klim voor de kiezen. Kunstmatige hindernissen heeft het Huijbergse parcours niet nodig. ,,Toch zit er één balk in, dat wil een sponsor graag.” Verder verhuist de pitstraat. ,,Dat oude weilandje was te krap voor de mekaniekers.”

De zaterdag is voor de breedtesport, met circa 100 starters per categorie. De zondag is voor de topsport. Bij de elite moet Lars van der Haar, die het EK 2015 in Huijbergen won, het Van der Poel lastig maken. ,,Bij de vrouwen start de wereldtop met Annemarie Worst, Marianne Vos en Lucinda Brand.”

Om de jeugd te lokken bezoekt Thalita de Jong, de Ossendrechtse die in 2016 NK, EK en WK won, als NK-ambassadrice scholen in de gemeente Woensdrecht. Van Wezel: ,,Jongeren krijgen zondag een eigen vak op de Tiestenduin.”

In aanloop naar het NK verwacht Van Wezel zo’n 1400 deelnemers aan de mtb-tocht die op 6 januari deels over het parcours loopt, plus een drukke Huijbergse quizavond in De Kloek op 11 januari. ,,Altijd gezellig, van juryleden tot en met de jeugd van Vivoo en Maria van Wijk van in de negentig.”