Vernieuwd parcours NK veldrijden

Het NK Veldrijden op 12 en 13 januari in Huijbergen wordt verreden op een deels vernieuwd parcours. Dat maakte de organisatie gisteravond bekend op de presentatie in multifunctioneel centrum de Kloek.

Het wordt de vijfde keer in de geschiedenis dat het wielercomité in Huijbergen de nationale wedstrijd organiseert. Voorzitter Carel Jan Reuver is supertrots. ,,Iets heel bijzonders.”

Dankzij sponsoring en een bijdrage van de gemeente hoeft er geen entree te worden geheven. Het wielercomité gaat de komende maanden ook werk maken van promotie op basisscholen in de gemeente. Die schoolbezoeken moeten een impuls geven aan de breedtesport. ,,We willen kinderen uit groep zeven en acht warm maken voor deze sport. Het moet een gigantisch feest worden.”

Het parcours is volgens Reuver verfijnd en fijn geslepen. Parcoursbouwer Jan Maas lichtte toe wat dat voor renners en publiek betekent. Het fameuze Tiestenduin hoeft dit keer slechts twee keer te worden beklommen. Bij voorgaande afleveringen moest de kuitenbijter driemaal worden bedwongen.

Lichter wordt het parcours zeker niet. Want op de Nootjesberg komt er een klim bij. De VIP-tent bij de Buurtweg komt nog dichter bij het Tiestenduin, zodat die groep toeschouwers helemaal op de eerste rij zit. Ook de publiekstent schuift dichter naar het spektakel toe. KNWU-vertegenwoordiger Ad van Grootel was enthousiast. ,,De renners willen dit parcours.”

Het programma kent dit keer een traditionele opzet, met nieuwelingen en breedtesport op zaterdag. De nationale top bij beloften en junioren dames, junioren, elite vrouwen en elite heren/beloften komt zondag aan het vertrek. De vrijdag voor het kampioenschap staat in het teken van de parcoursverkenning. Ook staat dan een clinic voor sponsoren gepland. Op zondag 6 januari voert een ATB-toertocht voor liefhebbers over een deel van het NK-parcours.

Bron: BN Destem