Net geen bloemen voor thuisrijder Marijn Maas in “zijn” Ronde van Huijbergen

Kosten noch moeite werden gespaard om Marijn Maas naar de winst in ‘zijn’ Ronde van Huijbergen te helpen. Een aanmoedigingspremie van opa en oma, maar ook broer en profrenner Jan Maas stond achter de dranghekken om Marijn naar de winst te schreeuwen. Het mocht niet baten.

De koers brak laat open in Huijbergen. Het hoge tempo in het eerste deel van het rondje was daar zeker debet aan. Streekrenner Wouter Hopmans probeerde tevergeefs om weg te komen, met de actieve Tjalle de Bruin als belangrijkste metgezel. Een lang leven was die vlucht niet beschoren. 

Serieus werd het pas toen de nationale kampioen Jarno Gmelich Meijling, Tim Christen en Maas halfkoers de ruimte zochten. De latere winnaar Joren Bloem sloot als eerste aan, niet veel later gevolgd door Daniel Abraham, Niels Boele, Guus van Schipstal en de pijlsnelle Tim Bierkens uit Stampersgat. Ook Zevenbergenaar Kevin Reuvers was attent en zat mee. Etiënne van Empel, vorige week de snelste in Woensdrecht, was op dat moment al met een gebroken zadel uit de koers verdwenen. 

Met de samenwerking voorin was niks mis en binnen de kortste keren liep de voorsprong van de negen vluchters op naar een halve minuut. De dit seizoen naar het pro continentale team A Bloc overgestapte Bloem zat op zijn gemak. ,,Het ging supergoed samen.” Bloem had vertrouwen in een goede afloop. Hij legde eerder dit seizoen al beslag op de vijfde plaats in de sterk bezette Ronde van Drenthe. ,,Tussen de profs.”

Premie

Maas voelde zich in de kopgroep al even lekker. Bij het vertrek was er bovendien al een aanmoedigingspremie van zijn langs het parcours aanwezige opa en oma. ,,Dat is natuurlijk extra leuk.” Ook zijn net uit de Trofeo Coppi e Bartali teruggekeerde oudere broer Jan keek aandachtig toe in de finishstraat. Jan zag winstkansen voor zijn broertje. ,,In sprintjes is-ie altijd sneller dan ik.” 

Marijn zelf genoot van het rijden voor de eigen supporters. ,,Ik woon tweehonderd meter van de finish.” Het meest in zijn gedachten was zijn vorig jaar overleden opa Sjaak. ,,Hij woonde pal op de streep. Voor hem had ik graag gewonnen.” 

Bloem de snelste

Vooraf hadden velen hun kaarten op Bierkens gezet, ook Maas. ,,Ik had me in zijn wiel gezet.” Het was echter Joren Bloem die zich op de meet de rapste van het stel toonde, voor Bierkens en Maas.

Bloem: ,,Na de laatste bocht ben ik van kop af gegaan. Ik wilde er een lange sprint van maken en dan maar kijken wat er zou gebeuren.” Jan Maas was trots op de koers van zijn broer. ,,Als tweedejaars belofte tussen deze mannen derde worden is knap.” Dat vond Marijn Maas zelf ook. ,,Ik sta op het podium, opa Sjaak zou trots op me zijn geweest.” 

De nationale kampioen Gmelich Meijling kwam er in de eindsprint niet aan te pas. Als troost was er voor hem de leidersprijs in het Brabantse Wal Wielerevent. In de nazomer worden voor dat klassement ook nog de rondes van Hoogerheide, Ossendrecht en Putte gereden.

Ben van den Aarssen