Martijn Budding sprint naar de overwinning in de eerste Fokker slag om Woensdrecht

Hoogerheide – De allereerste editie van de Fokker Slag om Woensdrecht is gewonnen door Martijn Budding, de kopman van Tour de Tietema-Unibet. Na 164 kilometer wedstrijd over de Brabantse Wal wist hij op de Scheldeweg Martins Pluto en Gil D’Heygere in een sprint voor te blijven. Eerder op de dag ging de overwinning bij de junioren naar de Noorse Casper Rode. De organisatie kijkt terug op twee geweldige koersen en een mooie wielerdag door de polders van Woensdrecht.

Mede door de zwakke tot matige Oosten wind blijf bij zowel de junioren als de elite-beloften het peloton nagenoeg de hele wedstrijd bij elkaar. Uitbraakpogingen van diverse renners en teams werden dan ook al de kiem in gesmoord. Ook de twee spraakmakende kasseistroken van de Hogerwaardweg (1.800 meter) en de Bossestraat (200 meter) bleken niet lastig genoeg om de pelotons uit elkaar te rijden. 

Wethouder sport van de gemeente Woensdrecht, Rainier Schuurbiers, gaf voor het gemeentehuis aan de Huijbergseweg om 10:00 uur het startschot voor de junioren wedstrijd over bijna 119km. De tweede prijs bij de junioren ging naar Thom van Herwaarden voor Patrick Boje Frydkjær. 

Start bij Aviolanda aerospace

Om 14:00 uur was het beurt aan Jan Janssen om de elite-beloften op weg te schieten vanaf het terrein van Aviolanda. Het waren vooral de renners van het Jumbo-Visma Development Team die ten aanval trokken in de openingsfase. Er werden demarrages gemeld van Menno Huising, Pietro Mattio en Lars Boven. Laatstgenoemde kreeg in de aanval bijval van Jens van den Dool van GRC Jan van Arckel. Van den Dool wist afstand te nemen van Boven, maar kon niet voorkomen dat het peloton weer aansluiting vond.

Tussen de passages door was er op het festivalterrein genoeg vermaak voor de toeschouwers. Naast dat de elite-beloften koers live was te volgen op twee grote LED-schermen was er voor de jongste ook een Jumbo-Visma Ready2Race dikke banden race. Ook aan de innerlijke mens was aan de Scheldeweg volop gedacht. Voor de VIPS was er zelfs een heus koerscafé ingericht. 

TV-uitzendingen

De wedstrijd is live uitgezonden op Zuidwest TV en Eurosport. Bij Eurosport zal komende week ook nog tweemaal een samenvatting te zien. De volledige laatste twee uur van de wedstrijd zullen online terug te zien zijn bij Zuidwest TV.