Dekker droomt nog even verder!

Kelvin Bakx moest in Huijbergen één man voor laten gaan (Jens Dekker), maar pakte wel de eindzege in de topcompetitie veldrijden. FOTO iman fase/pix4profs

Dat Kelvin Bakx in Huijbergen de eindzege van de topcompetitie veiligstelde, was geen verrassing. Wel de terugkeer van Jens Dekker.

AD PERTIJS

Kelvin Bakx is geen dromer meer. De 24-jarige Bergenaar weet dat er in het veldrijden voor hem geen grote professionele toekomst is weggelegd. De man die in 2017 nog in de top-10 eindigde op het WK voor beloften combineert zijn sport met een fulltimebaan als fietsenmaker.

Gisteren zette hij in Huijbergen de kroon op zijn eerste seizoen als pure liefhebber. Bakx werd er gehuldigd als de eindwinnaar van de landelijke topcompetitie. Met een score van 202 punten bleef hij nummer twee Mart Muskens ruim voor. Drie zeges en een grote regelmaat stonden aan de basis van het winnen van hoogste competitie voor niet-profs.

Op het bekende parkoers over de Nootjesberg en het Tiestenduin moest Bakx gisteren met lichte tegenzin wel één man voor laten gaan. ,,Ik wist dat het lastig was om hem te kloppen, maar stiekem hoopte ik het wel te doen”, zei de kopman van het Kelvin Bakx Racingteam over winnaar Jens Dekker.

Jens Dekker is nog altijd een dromer. De juniorenwereldkampioen van 2016 (Zolder) keerde in november na een afwezigheid van zo’n drie jaar plots weer terug in het veld. Gezondheidsproblemen hadden het Drentse neefje van Erik Dekker al die tijd aan de kant gehouden. De rentree in de Koppenbergcross was er één uit categorie ‘spectaculair’. Hij won er direct solo en op indrukwekkende wijze de beloftenwedstrijd. Na de derde cross die hij afgelopen najaar reed, was het feest al weer voorbij. ,,We hadden rekening gehouden met een terugslag. Maar die hadden we pas verwacht na dit crossseizoen.”

Wat de voor ZZPR uitkomende Dekker precies parten speelt, is volgens hem moeilijk uit te leggen. Globaal gezegd komt het er op neer dat ‘mijn systeem niet werkt zoals het moet’. Het zit hem niet tussen de oren, verzekert Dekker, maar in de machinekamer.

Comeback

Na zes weken niet op de fiets te hebben gezeten, mocht hij eind vorig jaar de machine weer opstarten en de training hervatten. ,,Rustig aan. Opbouwen. Maar al snel kon ik me niet inhouden. Zo goed ging het.” Omdat volgens Dekker ook nog eens het antwoord gevonden is op het probleem (‘wat dat antwoord is kan ik ook niet uitleggen’) durft hij nu zelfs te dromen van een comeback op het WK, dat over twee weken wordt gereden in Zwitserland. ,,Dat ticket moet ik volgende week verdienen in de wereldbekercross van Hoogerheide, maar de bondscoach (Gerben de Knegt) wil me daarvoor pas selecteren als ik eerst een cross had gereden. Dat is dus deze geworden.”

Al vroeg sloeg hij een beslissend gat in de richting van Bakx. Voor Dekker werd het een zege met gemengde gevoelens. ,,Op de training gaat het gemakkelijker. Hier liepen mijn benen vol bij het bergop lopen.” In Hoogerheide heeft hij bij de beloften ‘een dikke top-10-plek’ nodig om kans te maken op een WK-ticket. ,,Dat is lastig, maar het belangrijkste is dat ik na alles wat me is overkomen weiger om de droom om een goede prof te worden opgeef.”

Bij de jongere categorieën mag Mirre Knaven blijven dromen. Ze won bij de nieuwelingencross en stelde daarmee tevens de eindzege in de topcompetitie veilig. Jari Prins uit Hank finishte bij de jongens nieuwelingen als derde en eindigde als tweede in de topcompetitie.

Jens Dekker heeft naar eigen zeggen ‘een dikke top-10-plek’ nodig om kans te maken op een WK-ticket