Thalita de Jong gaat klassen langs om veldrijden te promoten

WOENSDRECHT – De leerlingen van Basisschool de Stappen kregen vanmiddag bijzonder bezoek. Niemand minder dan oud-wereldkampioene Thalita de Jong bracht samen met een deel van het Wielercomité Huijbergen een bezoek aan de school om het veldrijden te promoten. En die kans grepen de leerlingen graag aan om even snel een selfie te maken met het lokale wielertalent.

 

Het lijkt bijna niet nodig: in wielergemeente Woensdrecht het veldrijden gaan promoten. Want iedereen kent de sport toch wel? En een groot wielerevenement bezoeken is in deze gemeente toch ook geen probleem? Maar Bouke de Waal en Diëgo Vale van het Wielercomité Huijbergen leggen graag uit waarom ze toch besloten hebben om de basisscholen en het Zuidwesthoek College langs te gaan om presentaties te geven over de sport. “Wat we onder andere bij het NK in Huijbergen zien, is dat het aantal kinderen langs het parcours niet heel groot is. En dat is zonde, want het is juist leuk als je mensen al van jongs af aan kan betrekken bij de sport.”

Presentatie

Met behulp van een powerpointpresentatie lieten Bouke en Diëgo zien wat het veldrijden precies inhoudt. De kinderen waren daarbij zichtbaar onder de indruk van de sporters die onder de modder steile hellingen beklommen. Sommige kinderen gaven ook aan al vaker een wedstrijd te hebben bezocht. “Ik moest altijd mee van papa”, vertelt één van de leerlingen. Een ander vertelt dat hij erbij was toen Mathieu van der Poel de GP Adrie van der Poel op zijn naam schreef. Maar ook veel leerlingen vertelden nooit een wedstrijd van dichtbij te hebben gezien. Voor hen is het NK in Huijbergen dat in januari wordt verreden dan ook een uitgelezen kans om daar verandering in te brengen. Tijdens het NK in Huijbergen is een er een speciale hoek ingericht voor de kinderen die de wedstrijd bezoeken. “Vanuit dat vak kun je de wedstrijd vanaf de eerste rij bewonderen, terwijl alle grote mensen lekker achter je staan”, vertelt De Waal enthousiast.

Scholen

Naast De Stappen bezochten De Waal, Vale en Thalita de Jong ook Op Dreef, Open Hof en de Poorte. Verder worden deze week ook Ste. Marie, de Klim-op en het Zuidwesthoek college bezocht. Thalita de Jong zal bij die andere scholen echter niet aanwezig zijn. “Dat paste helaas niet in mijn planning”, legt ze uit. Maar dat wil niet zeggen dat de andere leerlingen geen vragen kunnen stellen aan een lokaal talent. Bij de andere scholen schuift Wesley Floren namelijk aan.

Bron: www.internetbode.nl