Parcoursbouwers overtreffen zichzelf

In een lang lint fietsen de wielrenners over een parcours door de bossen rond Huijbergen. ,,Mijn ploeggenoten hebben mij meegenomen naar hier. Het is een fijn parcours, bij tijden uitdagend, een lekker begin van het nieuwe jaar” zegt Patrick Mertens. FOTO IMAN FASE/PIX4PROFS

De eerste zondag van het kalenderjaar staat voor West-Brabantse en Belgische amateurwielrenners in het teken van de toertocht van Huijbergen. Opnieuw waren er bijna evenveel wielrenners als inwoners in het dorp te vinden.

MAARTEN ELST

Terwijl het grootste deel van Huijbergen nog moet ontwaken, sturen de eerste mountainbikers hun fiets de bossen in. Maar liefst 1691 deelnemers (negen meer dan vorig jaar) verschijnen aan de start van het vernieuwde parcours. ,,Het is dit keer niet mogelijk om in het bos bij De Drenck, tussen Bergen op Zoom en Huijbergen, te crossen”, legt Jeroen van Wezel van het organiserende Wielercomité Huijbergen uit.

,,Parcoursbouwers Jan Maas en Peter Huijskens hebben zichzelf weer overtroffen met een vernieuwd parcours. Eén van de vaste deelnemers zei al dat er weer bospaadjes zijn gevonden die hij helemaal niet herkende. Het blijft knap hoe zij het steeds voor elkaar krijgen om een uitdagend parcours neer te zetten”, vervolgt Van Wezel.

Wat opvalt, is het hoge aandeel Belgen dat naar het grensdorp is afgereisd voor de toertocht. Elke denkbare parkeerplaats in het dorp is deze zondagochtend bezet door een Belgische auto met bijbehorend fietsenrek. Ook Patrick Mertens, één van de Belgen die voor het eerst meedoet, weet wat hem te wachten staat. ,,Die Nootjesberg, daar heb ik veel over gehoord. Wanneer komt die?”, vraagt Mertens zichzelf af op zo’n kilometer afstand van misschien wel de grootste trekpleister van het parcours.

Pittige beklimmingen

Vanaf de tussenstop op de Vossenholstraat, net buiten Huijbergen, is het niet ver meer tot de finish. Wel krijgen de mountainbikers met de Nootjesberg en de Tiestenduin twee pittige beklimmingen voor de kiezen. ,,Ik hoorde via sociale media van deze toertocht”, vervolgt Mertens. ,,Althans mijn ploeggenoten, ze hebben mij meegenomen naar hier. Vooralsnog valt het goed mee, fijn parcours, bij tijden uitdagend, een lekker begin van het nieuwe jaar.”

Eén voor één dalen de wielrenners de Nootjesberg af. De een voorzichtig lopend met dichtgeknepen remmen, terwijl de ander een snelle afdaling waagt. Wonder boven wonder gebeuren er bergafwaarts geen valpartijen. ,,Op een val in het prikkeldraad en een pink uit de kom na hebben we geen ongelukken gehad”, laat de EHBO weten.

De toertocht is slechts de aftrap van een vol Huijbergs wielerjaar. ,,Op zondag 19 januari is hier de finale van de Topcompetitie. Ook amateurs kunnen nadien meedoen aan de koppelveldrit. Er is plaats voor vijftig koppels, we zitten al over de helft qua inschrijvingen”, aldus Van Wezel.