Huijbergen: ‘Eerst de finale van de topcompetitie, dan weer het NK’

Na een succesvol NK veldrijden begin dit jaar, is Huijbergen deze winter opnieuw het toneel van de finale van de topcompetitie.

De drie grote spelers op de markt van het veldrijden steken hun bewondering voor de cross in Huijbergen niet onder stoelen of banken. Flanders Classics (organisator Superprestige), Golazo (wereldbeker en DVV Trofee) en Libéma (afgelopen EK) laten in gesprekken met het wielercomité van het grensdorp doorsche- meren hoe gecharmeerd ze vooral zijn van het parkoers over de Nootjesberg en het Tiestenduin.

Vaste voet
Huijbergen is blij met alle complimenten en enthousiaste reacties, maar daarmee heeft het na bijna twintig jaar nog altijd geen vaste voet aan de grond weten te krijgen op de internationale crosskalender.

,,Het komt erop neer dat iedereen een grote veldrit op ons par- koers wil zien, maar dat moeten we dan wel op eigen kracht doen”, zegt secretaris Jeroen van Wezel. En dat laatste valt niet mee. ,,Je zou willen dat een van die grote partijen zegt dat ze wil- len investeren in ons evenement, maar dat gebeurt niet.”

Zonder die vooral financiële steun valt het niet mee om een vaste waarde te worden in de top van het internationale veldrijden, legt Van Wezel uit. ,,Onze ambitie is nog altijd opgenomen te worden in een groot klassement. We hebben goede gesprekken met Golazo, maar daar willen ze eerst afwachten wat er na 2020 gaat gebeuren als de wereldbeker wordt uitgebreid naar zestien wedstrijden.”

Bekend pad

Tot die tijd kan Huijbergen niet veel anders dan verder gaan op het pad dat al jaren bewandeld wordt. Het pad waarop af en toe een NK of EK langskomt. Tot dusverre werd het NK vijf keer ver- reden op de Nootjesberg (2003, 2006, 2009, 2012 en 2019). Het EK twee keer (2006 en 2015).

In 2018 werd daar een nieuwe ’titelstrijd’ aan toegevoegd: de finale van de landelijke topcompetitie. Voor de komende winter (19 januari) heeft de KNWU die finale weer aan Huijbergen toegewezen.

,,We willen die dag ook enkele internationale subtoppers aan de start zien te krijgen”, zegt Van Wezel. ,,In datzelfde weekeinde staat ook de wereldbekerveldrit in Frankrijk op het programma, maar we gaan er vanuit dat er nog genoeg goede renners zijn die daar niet kunnen starten.”

De plannen voor het seizoen 2020-2021 hangen af van wat de nieuwe wereldbekeropzet brengt. De winter daarna wil Huijbergen het zesde NK in huis hebben. ,,Dit seizoen is het in Rucphen, in 2021 in Zaltbommel. Daarna hopen wij weer aan de beurt te zijn.”