Enkelblessure houdt Van der Poel niet van winst in Gieten

Mathieu van der Poel heeft, ondanks de verrekte enkelbanden die hij gisteren opliep in de Brico Cross in Lokeren, de openingsmanche van de Superprestige gewonnen. Van der Poel nam al aan het einde van de tweede ronde afstand van wereldkampioen Wout van Aert. Toon Aerts werd derde.

Het was niet Mathieu, maar wel broer David van der Poel die als eerste het Gietense veld indook. Al snel werd de oudste Van der Poel overvleugeld door Toon Aerts, die momenteel nog zoekt achter zijn benen van in de Verenigde Staten. Aerts ging onstuimig te keer en ging daarbij tegen de vlakte. De voormalig Europees kampioen verloor een tiental seconden en zou nooit meer terugkeren aan de kop van de wedstrijd.

Vooraan had Wout van Aert immers het heft in handen genomen. Alleen Mathieu van der Poel wist, ondanks zijn verrekte enkelbanden, zijn wagonnetje aan te pikken. Van der Poel leek steeds weer de pijn te verbijten, maar ging desondanks wel vooruit. In de tweede ronde nam hij zelfs sterk over van de wereldkampioen. In een zandstrook maakte Van Aert een foutje, en weg was een ontketende VDP.

In een rondje tijd reed de Europese kampioen een voorsprong van liefst veertien seconden bij elkaar. Halfweg was dat al gegroeid tot een halve minuut, een verschil dat tot en met het einde van de cross ongeveer constant zou blijven.

En de rest? Achter de Grote Twee vormde er zich een groepje met onder andere de Duitser Marcel Meisen, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Daan Soete en Toon Aerts. Op twee ronden van het einde trok die laatste het gaspedaal open. Hij kwam uiteindelijk binnen op… anderhalve minuut van een ijzersterke Van der Poel. De Europese kampioen is ook de eerste leider in de Superprestige.

foto: PhotoPress.be

Superprestige veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 1: Gieten

1. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) in 1u 02m 05s
2. Wout van Aert (Cibel-Cebon) op 31s
3. Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 1m 30s
4. Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 1m 40s
5. Marcel Meisen (Corendon-Circus) op 1m 49s
6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) 2m 03s
7. David van der Poel (Corendon-Circus) op 2m 17s
8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) op 2m 23s
9. Joris Nieuwenhuis (Sunweb) op 2m 26s
10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777) op 2m 52s

Bron: Wielerflits 14 oktober 2018