Van der Poel oppermachtig in Tabor

De Nederlander Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zaterdag in het Tsjechische Tabor met overmacht de vierde wereldbekerwedstrijd veldrijden van het seizoen gewonnen.

Het duurde deze keer tot het einde van de tweede ronde tot Mathieu van der Poel aan zijn solo begon. Tot dan had vooral Toon Aerts aan de leiding gereden van een ruime kopgroep, maar toen de wereldbekerleider zich verslikte op een technische helling en Van der Poel zo een kloofje kreeg, viel de wedstrijd in zijn eerste plooi.

Michael Vanthourenhout ging meteen in de achtervolging op Van der Poel, maar kreeg de kloof niet kleiner. Anderzijds slaagde de achtervolgende groep ondanks het tempowerk van wereldkampioen Wout van Aert er niet in aansluiting te vinden bij de West-Vlaming van Marlux-Bingoal, laat staan bij de koploper die opnieuw veel indruk maakte.

Terwijl de voorsprong van Van der Poel halfweg wedstrijd ondanks het snelle parcours al was gestegen richting de halve minuut, zakte Van Aert terug naar een achtervolgende groep die streed voor plek 7. Daar had een lekke voortube één en ander mee te maken. Lars van der Haar was intussen aan een offensief begonnen om Vanthourenhout bij te halen.

Bij het ingaan van het laatste kwart kwam Van der Haar terug tot bij Vanthourenhout. Het duel dat zij uitvochten voor plek twee, werd door de Belg beslist op de balken. Toon Aerts kreeg van ploegmaat Quinten Hermans de vierde plaats cadeau. Kevin Pauwels reed in de slotronde naar plek zes, voor Van Aert en Joris Nieuwenhuis. Laurens Sweeck en Daan Soete vervolledigden de top 10.

Aerts doet een goede zaak in het wereldbekerklassement: hij heeft nu 285 punten en loopt verder uit op eerste achtervolger Van Aert (258). Hermans is derde in de stand. Van der Poel, die verzaakte voor de dubbele wereldbekerstart in de VS, komt nog niet in de top tien voor.