Podium bij de elite dames kleurt volledig oranje tijdens EK veldrijden

Net als bij de beloften dames heeft Nederland ook bij de elite dames in Rosmalen het volledige podium ingepalmd op het EK veldrijden. De titel ging naar Annemarie Worst. Sanne Cant werd vierde. 

Kim Van De Steene kende een dramatische start en zou nooit meespelen in de debatten. Al snel vormde zich een kopgroep van zes: drie Nederlandse en drie Belgische dames: Annemarie Worst, Marianne Vos, Denise Betsema, Ellen Van Loy, Sanne Cant en Loes Sels. Het Nederlandse drietal bleef constant druk zetten en alleen Sanne Cant kon in de slotfase volgen. Voorin sloeg Worst een kloofje en dat gaf ze niet meer af. In de laatste honderden meters moest Cant de rol lossen en spurtte Vos voor Betsema naar het zilver. Van Loy maakte de top vijf vol voor Sels.Vorig jaar pakte Cant in Tabor de Europese titel, een trui die ze nooit kon dragen omdat ze ook de regerende wereldkampioene is. De Belgische medailleteller in Rosmalen blijft voorlopig op drie staan na zilver en brons bij de heren junioren en zilver bij de heren beloften. REACTIES”In het begin van de wedstrijd liep ik misschien een beetje achter de feiten aan. Daarna kwam ik wel dichter, kreeg ik het goede gevoel te pakken maar het was ook een tactische wedstrijd, heel snel en er werd heel wat gewrongen. Dat ligt me niet echt en ik had ook geen superdag. Annemarie toonde zich dit seizoen al verschillende keren, ze is vandaag de terechte winnares.” Worst werd als eens wereldkampioene bij de beloften. “Maar die trui heb ik nooit echt kunnen showen, nu mag ik dat wel doen, nog een heel jaar lang. Ik kan bijna niet geloven dat ik gewonnen heb, hier voor eigen volk. Het publiek was echt geweldig. Dit was een snelle, maar ook lastige wedstrijd. Ik maakte de koers hard, probeerde telkens het verschil te maken in het bos, maar dat lukte me nooit. Op het eind kreeg ik dan wel een gaatje en ben ik er voluit voor gegaan.” Vos nam vrede met zilver. “Ik merkte al snel dat het voor mij lastig was om het verschil te maken. Ik had ook geen super benen. Op het einde probeerde ik te redden wat er te redden viel, maar ik kreeg het gaatje niet dicht. Annemarie Worst was duidelijk de sterkste. Mooi dat er zoveel oranje van voren te zien was, alleen jammer dat ik het niet haal.”