Jan en Gerald zetten een tent op

HUIJBERGEN – Tijdens het NK Veldrijden van vorig jaar stond er in het weiland tegenover de Tiestenduin een prachtige vip- en publiekstent. Die maakt zijn return tijdens de Topcompetitie Veldrijden. Jan Mens en Gerald de Waal zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld wordt, en vertellen over de uitdagingen waarmee die taak ze confronteert.

Die tent bij het NK stond er niet zomaar. Dat een vip- en publiekstent opzetten andere koek is dan een werptentje uitgooien weet Jan Mens na vorig jaar als geen ander: “Als je de viptent ziet sta je er niet bij stil wat er allemaal moet gebeuren voor het eerste kopje koffie geserveerd kan worden. Geloof me, dat is véél.” Dat de 700 vips vorig jaar in een kaarsrechte tent stonden, danken ze aan Jan. Hij vertelt dat dat prachtige weiland tegenover de Tiestenduin absoluut niet waterpas bleek te zijn. “Sterker nog”, lacht hij, “er zou ruim een meter hoogteverschil tussen de twee uiteinden van de tent zitten. Gelukkig werk ik in de bouw en kon ik via mijn werk een landmeter lenen. Daarmee heb ik het volledige weiland uitgemeten om zo te bepalen welke plek het meeste geschikt was voor de tent. Uiteindelijk stond-ie kaarsrecht, maar daar ging dus nogal wat aan vooraf.” 

Het was de moeite waard, want dankzij de muziek en het enthousiasme van DJ Dave, de vakkundige – en bijzonder smakelijke – catering van Van Verswijveren en het presentatietalent van Gerald de Waal beleefden de vips en het publiek een onvergetelijk NK. Zo onvergetelijk, dat het Huijbergse Wielercomité om ook tijdens de finale van de Topcompetitie Veldrijden de vips eens flink in de watten te leggen: de viptent blijft dit jaar haast ongewijzigd in opzet. Hij is alleen wat kleiner, want in de finale van de Topcompetitie trekt “slechts” ruim 200 vips, en er wordt ook gerekend op minder toeschouwers. Minder werk voor Jan Mens dus, die dit jaar Gerald de Waal aan zijn zijde ziet als hulp bij al het regelwerk. Ook DJ Dave en Van Verswijveren zijn in 2020 weer van de partij. “Gezellig wordt het dus zeker”, belooft Gerald de Waal. Intussen hebben hij en Jan alles geregeld, ze zijn klaar voor de wedstrijd.

In de viptent, die rijkelijk is versierd met historische wielershirts, staan 16 tafels, waar de vips kunnen genieten van een koffiebuffet, en waar vlak voor de elitewedstrijd een smakelijk winterbuffet klaarstaat. Gerald de Waal voorziet de wedstrijden van deskundig commentaar, zoals hij dat ook tijdens de Huijbergse Avond op onnavolgbare wijze doet.. Door de glazen pui kunnen de vips de actie op de voet volgen, en als het weer het toelaat kunnen ze massaal naar buiten om de actie te bekijken. Gerald is vast van plan om de winnaar – “Kelvin Bakx maakt een goede kans!” –  te interviewen in de tent. De publiekstent is met 20 meter even groot als de viptent en is ook voorzien van een terras. Met DJ Dave aan de knoppen weet de wielerliefhebber dat het met de sfeer wel goed zit. En Jan belooft dat de tent ook dit jaar weer kaarsrecht staat. “We weten nu waar we ‘m moeten zetten”, lacht hij, “en we weten zeker dat er in het afgelopen jaar geen aardbevingen zijn geweest. De tent staat dus waterpas, op de mooiste plek van Huijbergen!”