Fietsen met David van der Poel: ‘Elke kans grijpen om te winnen’

Mathieu van der Poel is niet de enige VDP die kan winnen, ook zijn broer David heeft een neus voor zeges. Op de terugweg van Tabor versloeg hij zondag Quinten Hermans in het Zwitserse Hittnau.

David, je bent enorm sterk begonnen aan de nieuwe campagne. Bewust vroeg willen pieken?
“Nee, niet speciaal. Ik ben normaal gezien iemand die een paar crossen nodig heeft om er echt in te komen, maar ditmaal won ik meteen mijn eerste cross in het Zwitserse Baden (midden september, red.). Niet dat ik de koers er echt gemaakt heb, maar ik kon in de finale toch wegrijden. Ik heb het gevoel dat ik in orde ben. Zo vroeg op het seizoen winnen is altijd een boost voor het vertrouwen en een bevestiging dat de voorbereiding goed verlopen is.”

Had je in de aanloop naar het nieuwe seizoen misschien intensiever in het bos getraind, zodat je je eerste wedstrijd dadelijk kon winnen?
“In tegenstelling tot de voorbije jaren ben ik dit jaar twee keer heel intensief in het bos gaan trainen. Doordat Mathieu zich op het WK mountainbike richtte en meteen erna een rustpauze had ingebouwd, ben ik veel alleen op pad geweest, maar die twee specifieke crosstrainingen op koerstempo heb ik samen met Tom Meeusen afgewerkt. Het is altijd goed om iemand van ongeveer hetzelfde niveau aan je zijde te hebben en elkaar zo uit te dagen. Toch zijn we op die trainingen niet wiel in wiel gaan rijden, maar eerder 100 meter uit elkaar. Zo konden we in de zandstroken elk ons eigen ideale traject kiezen en konden we elkaar vanop afstand onder druk zetten.”

Je bent niet mee afgereisd naar de Amerikaanse Wereldbekers, maar hebt geopteerd voor wedstrijden in Zwitserland, Tsjechië en Slovakije. Waarom precies?
“Een moeilijke afweging, maar uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om die lange reis niet te maken en me te concentreren op het Europese circuit (de cross in het Zwitserse Hittnau, waar hij zondag won, maakt deel uit van de EKZ Cross Tour, red.). Ik ben vroeger wel een paar keer mee naar de States gereisd, maar was daar dan altijd slecht en had nadien moeite om mijn goede benen terug te vinden. Vorig jaar ben ik voor het eerst hier gebleven. Dat is me goed bevallen, want ik reed mijn beste seizoen ooit. Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan die Wereldbekers, maar sportief gezien passen ze minder in mijn programma. Ik vind dat de UCI maar beter eerst kan investeren in een degelijk Europees circuit. Waarom kunnen we niet gewoon twee mooie wedstrijden rijden in landen als Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië in plaats van die dure en fysiek zware reis te moeten maken in het begin van het seizoen?”